Návod na sušenie sliviek v sušičke

Možno máte to šťastie, že môžete zbierať slivky vo vlastnej záhrade… Alebo ste ich kúpili na trhu, pretože vyzerali neodolateľne lahodne… Ak však nestíhate spracovať všetky tieto krásne fialové exempláre čerstvé do koláčov, pyré, kompótov, či iných delikates, na ich uchovanie je ideálne sušenie.  Sušenie sliviek v sušičke ovocia je jednoduché a vy budete mať neskôr vždy poruke rýchle občerstvenie, alebo zdravú ingredienciu svojho raňajšieho müsli.

Sušené ovocie chutí výrazne sladšie ako čerstvé a zabalené do vhodných dóz má viacmesačnú trvanlivosť. A… doma sušené slivky sú doma sušené slivky, komerčné produkty sa im ani zďaleka nevyrovnajú!

Najlepšie sušičky ovocia

Návod na sušenie sliviek v sušičke

Vyberte čerstvé, zrelé a pevné slivky. Nepoužívajte slivky, ktoré vykazujú známky rozkladu alebo plesne.

sušenie sliviek v sušičke

Príprava sliviek

Predtým, ako slivky vložíte do sušičky, mali by ste ich dôkladne umyť a odkôstkovať. Odstráňte všetky stonky. Dôležité je vytriediť pokazené kúsky a nepoužívať slivky pozbierané zo zeme, pretože sa na nich už mohli začať šíriť škodlivé zárodky.

Ďalším krokom je nakrájanie sliviek. V závislosti od veľkosti ich môžete krájať na polovicu alebo na štvrtiny.

Roztok na predbežnú úpravu – ako antimikrobiálne ošetrenie možno použiť ktorýkoľvek z nasledujúcich roztokov:

  • Kyselina askorbová (vitamín C) – Zmiešajte 1 čajovú lyžičku práškovej alebo 3 000 mg tabliet (šesť 500 mg tabliet), rozdrvených, v 2 šálkach studenej vody
  • Kyselina citrónová – 1 čajová lyžička (5 gramov) na 1 liter studenej vody
  • Balená citrónová šťava – 1 šálka na 1 šálku studenej vody

Nakrájané slivky namočte do pripraveného roztoku a nechajte stáť 3 – 5 minút. Po uplynutí tohto času namočené slivky sceďte.

Sencor SFD 7000BK sušička ovocia

Sušenie sliviek v sušičke - Sencor SFD 7000BK sušička ovocia

  • vhodná aj na sušenie mäsa, zeleniny aj húb
  • 10 nehrdzavejúcich plató, z nich 1 na prípravu RAW potravín
  • ventilátor s priemerom 17 cm pre rovnomerné sušenie na všetkých poschodiach
  • poistka proti prehriatiu
  • transparentné dvierka pre kontinuálnu vizuálnu kontrolu

Sušenie sliviek v sušičke

Pre sušenie sliviek v sušičke ovocia postupujte podľa týchto krokov:

  • Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, nastavte sušičku na maximálne 45 °C, pretože len tak si slivky aj po sušení uchovajú väčšinu enzýmov a vitamínov.
  • Plátky sliviek rozložte na podnos sušičky.
  • Zvoľte dobu sušenia 16 hodín, v prípade potreby predĺžte čas až na 24 hodín, najmä pri väčších kusoch ovocia. Sušené ovocie je hotové, keď je povrch sliviek pevný, no stále elastický. Je lepšie otestovať to v dostatočnom predstihu, aby sa ovocie príliš nevysušilo.
  • Slivky nechajte vychladnúť – vydržia dlhšie a lepšie sa skladujú.

Vigan sušička ovocia ESP4DG

Vigan sušička ovocia ESP4DG

  • LED displej a dotykové ovládanie na veku sušičky
  • možnosť nastavenia teploty medzi 35 -70 °C
  • 24 hodinový časovač
  • 6 kovových podnosov
  • tácka na zachytenie šťavy z potravín
  • vhodná aj na prípravu jogurtu
  • patentovaný systém prívodu vzduchu
  • zvuková signalizácia pri ukončení procesu sušenia

Ako uskladniť sušené slivky

Po vychladnutí vložte slivky do sklenených pohárov, mraziacich vrecúšok alebo vzduchotesných plastových nádob.

Dbajte na to, aby sa k slivkám nedostala vlhkosť, inak sa rýchlo rozvinie pleseň. Skladujte na chladnom, suchom, tmavom mieste alebo v chladničke. Správne skladované sušené ovocie vydrží 6 až 12 mesiacov.

Vyhoďte potraviny, ktoré majú nepríjemný zápach alebo vykazujú známky plesne

Ak chcete, môžete čerstvo sušené ovocie aj zamraziť. Zabezpečí to jeho trvanlivosť na mnoho mesiacov a môžete si byť istí, že máte vždy malú zásobu, keď dostanete chuť na sladké, ale zdravé občerstvenie.

sušenie sliviek v sušičke

Náš TIP: Ako otestovať, či je ovocie dostatočne suché na skladovanie pri izbovej teplote?

Ak máte pochybnosti o tom, do akej miery sú slivky suché, dobrým spôsobom zistiť to, je zobrať vzorku sušeného ovocia a nechať nádobu alebo vrecko na pulte asi deň – ak dôjde ku kondenzácii, ovocie nebolo úplne vysušené.

Potom sa môžete rozhodnúť sušiť ho ďalej alebo zmraziť v aktuálnom stave.

CONCEPT Sušička ovocia SO 1020

Concept SO2080 digitální sušička ovoce

  • 6výškovo nastaviteľných podnosov
  • regulácia teploty od 35 do 70 °C
  • 48 hodinový časovač
  • automatické vypnutie po ukončení procesu sušenia
  • vhodné na sušenie mäsa, zeleniny, byliniek aj húb

Ako použiť sušené slivky?

  • pridajte ½ šálky  sušených sliviek do akéhokoľvek listového zeleného šalátu pre úžasnú sladko-slanú kombináciu
  • pridajte namočené sušené slivky do svojho obľúbeného receptu na mäsovú plnku
  • pridajte ½ šálky nakrájaných sušených sliviek do rannej ovsenej kaše
  • pyré zo sušených sliviek môže nahradiť priemyselný cukor v koláčoch, zákuskoch a cukrovinkách. Presný pomer závisí od rôznych faktorov vrátane osobného vkusu a samotného receptu. Ako približný návod môžete použiť jednu šálku sušených sliviek na jednu šálku priemyselného cukru.
  • pridajte ½ šálky sliviek do svojho obľúbeného zeleninového kuskusu, ryže alebo bulguru, do smoothies a smoothie misiek, zeleninového kari, do chutney a omáčok

5 dôvodov, prečo by ste mali začať jesť sušené slivky už dnes

Keďže počas sušenia sa zo sliviek odstraňuje tekutina, živiny, ktoré obsahujú, zostávajú v koncentrovanej forme. To znamená, že sušené slivky sú sladšie a bohatšie na prírodný cukor, no zároveň obsahujú viac vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Majú vysoký obsah vlákniny a obsahujú nasledujúce živiny vo významných množstvách:

  • Vitamín B2, B3, B5, B6, vitamín K, vitamín C, meď, mangán, horčík, draslík, fosfor, bór

100 gramov sušených sliviek obsahuje približne 240 kcal a 64 gramov sacharidov. Z toho 38 gramov pripadá na cukor, ktorý obsahujú. Sušené slivky obsahujú asi štyri percentá bielkovín a len asi jedno percento tuku.

EZIDRI FD1000 ULTRA DIGITAL

EZIDRI FD1000 ULTRA DIGITAL

  • teplota nastaviteľná od 30 do 70 °
  • zaujímavý dizajn
  • 48 hodinový časovač
  • ochrana proti rehydratácii
  • 5 podnosov je možné rozšíriť až na 30 (súčasťou balenia je 5 podnosov)

Dôvody, prečo by sme mali začať jesť sušené slivky, sú spojené so zdravotnými benefitmi, ktoré z nich môžeme získať.

Výživová hodnota potravín, ktoré konzumujeme, má oveľa väčší vplyv na naše zdravie ako akýkoľvek doplnok vo forme pilulky, prášku alebo kapsúl

Tu je 5 dôvodov, prečo zaradiť sušené slivky do svojho jedálnička:

1. Sušené slivky neutralizujú nebezpečné látky v našom tele

Niektoré látky, ktoré sú identifikované v rastline s názvom Prunus domestica, sú známe antioxidanty. Tieto látky v sušených slivkách neutralizujú niektoré nebezpečné radikály a zabraňujú poškodeniu buniek a ich membrán.

2. Zlepšia vstrebávanie železa

Keď sa cítite unavení, plytko dýchate alebo máte závraty, môžete mať problém s anémiou – nedostatkom železa v tele. Vstrebávaniu železa pomáha vitamín C. Sušené slivky sú jeho oveľa lepším zdrojom ako akákoľvek doplnková tabletka.

3. Pomáhajú tráveniu a chránia črevá

Slivky sú známe laxatívum – ak ste teda niekedy mali problém so zápchou, máme tu superprírodnú účinnú kúru! Zápcha sa zvyčajne vyskytuje, keď je v strave nedostatok vlákniny.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny pôsobia sušené slivky ako prírodný domáci liek na zápchu a plynatosť. Po konzumácii v črevách napučiavajú a pomáhajú tak rozhýbať stolicu a stimulovať črevnú činnosť. A navyše, prispievajú k vyživovaniu priateľských baktérií v črevách, ktoré nás chránia pred choroboplodnými baktériami.

4. Prospievajú stavu svalov a kostí

Sušené slivky obsahujú minerál zvaný bór, ktorý pomáha kostiam a svalom zostať silnými. Pri pravidelnom užívaní môžu byť dobrou prevenciou osteoporózy. V skutočnosti sú na tento účel najúčinnejším ovocím.

5. Slúžia na prevenciu obezity a cukrovky

Keďže sušené slivky majú vysoký obsah vlákniny, pomáhajú udržiavať vyváženú hladinu cukru v krvi. Vláknina odďaľuje vstrebávanie cukru a zvyšuje citlivosť na inzulín. Po konzumácii sušených sliviek, sa budete cítiť sýti, takže sa nebudete prejedať ani potenciálne priberať.

CONCEPT Sušička ovocia SO 1020

CONCEPT Sušička ovocia SO 1020 sušenie sliviek v sušičke

  • 8 úrovní nastavenia teploty od 35 do 70 °C
  • vhodná na sušenie všetkých druhov potravín
  • 9 poschodí s priemerom 32 cm
  • ochrana proti prehriatiu
  • tichá prevádzka
  • sušiace sitá vhodné do umývačky riadu

Odporúčanie na záver

Vo svetle predchádzajúcich informácií, mali by ste začať konzumovať sušené slivky… už dnes! Všetky pokrmy, ktoré obsahujú slivku ako zložku, môžu prispieť k vašej pohode.

Zdravé potraviny plné vitamínov a pozitívnych nutričných hodnôt nikdy neprestanú byť nevyhnutnosťou. Berte to do úvahy a upravte si svoj jedálniček!

 

Zdroje informácií:

4.8/5 - (13 votes)

Najnovšie články

Podobné články