Vianočný stôl nemôže byť úplný bez týchto špeciálnych bezlepkových kapustníkov bez kysnutia. Pridajte chuť Vianoc do svojho jedálnička s týmto originálnym receptom.
Obsah článku
Krásne a chutné: Bezlepkové kapustníky
Bezlepkové kapustníky sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí potrebujú alebo chcú obmedziť príjem lepku, sóje, kukurice a laktózy. Ale pozor, aj tí bez týchto obmedzení si ich určite zamilujú!
Ingrediencie na bezlepkové kapustníky
Cesto:
- 50 g bezlaktózového masla (úplne rozpusteného) alebo masla
- 165 g vody, bezlaktózového mlieka alebo mlieka
- 60 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky alebo celozrnnej ryžovej múky
- 50 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky, lieskovcovej alebo akejkoľvek orechovej múky
- 2 polievkové lyžice vlákniny fiberHusk (psyllia)
- 4 celé rozšľahané vajcia
- štipka soli
- Prirodzene bezlepková ryžová múka na podsypanie
- Rozpustené maslo alebo bravčová masť na potretie kapustníkov
Plnka:
- 1 varený zemiak (uvarený v šupke)
- 60 g slaniny
- 60 g kvasenej kapusty
- štipka mletého čierneho korenia
Postup prípravy
- Začnite prípravou plnky na kapustníky. Uvaríme zemiak v šupke a necháme ho vychladnúť. Slaninku nakrájame na kocky a orestujeme. Potom k orestovanej slaninke pridáme kvasenú kapustu, okoreníme a na záver primiešame pretlačený zemiak. Necháme zmes vychladnúť a pripravíme si cesto na bezlepkové kapustníky bez kysnutia.
- V rajničke zahrejte rozpustené bezlaktózové maslo s vodou.
- V samostatnej miske zmiešajte všetky ostatné suché suroviny (bez vajíčok) na prípravu bezlepkových kapustníkov bez kysnutia.
- Vlažné maslo s vodou vmiešajte do suchej zmesi a použite elektrický mixér. Cesto bude suché a necelistvé, rozpadá sa.
- Potom pridajte rozšľahané vajcia a miešajte, kým cesto nezačne tuhnúť. Konzistencia cesta pripomína lepkavú, celistvú pastu.
- Cesto necháme odpočívať pri izbovej teplote bez zakrytia po dobu 20 minút.
- Po odpočinku cesto presunieme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto je lepkavé, takže ho vyvaľkáme a rozdelíme na 12 častí. Každú časť naplníme pripravenou kapustníkovou zmesou a zabalíme do tvaru placky.
- Bezlepkové kapustníky bez kysnutia prenesieme na plech, ktorý sme vystelili papierom na pečenie.
- Pred pečením kapustníky ešte jemne prepihneme vidličkou a potrieme rozpusteným maslom.
- Pečieme pri teplote 200°C po dobu cca 25 minút.
- Po upečení ešte teplé kapustníky potrieme znovu rozpusteným maslom. Kapustníky budú po upečení z vrchu tvrdé, ale po pár minútach sa krásne zmäknú.
Tip: Namiesto bezlaktózového masla môžete použiť bravčovú masť. Teraz si môžete vychutnať tieto vianočné bezlepkové kapustníky bez kysnutia!
Dobrý den, moc děkuji za recept. Pekla jsem již 3x, pokaždé výborné, ale vždy bylo těsto tak řídké, že jsem musela přidat spoustu rýžové mouky navíc. Vůbec nevím, kde dělám chybu. Sledovala jsem i Vaše starší stránky, prakticky všechny recepty, co jsem zkoušela, jsou luxusní. Ale tento se mi bez té další mouky nedaří. Nevíte, kde by mohl být problém? Děkuji.