Ľudia často prehliadajú, koľko jedla končí v koši – od nedojedených porcií cez pokazené potraviny až po časti ovocia a zeleniny, ktoré by sa dali ešte zúžitkovať. Je to nielen plytvanie zdrojmi, ale aj peniazmi. Eliminujte plytvanie pomocou týchto jednoduchých krokov.
Obsah článku
Plánovanie je alfou a omegou
Vytvorte si zoznam jedál, ktoré plánujete variť na celý týždeň dopredu a spíšte si ingrediencie, ktoré budete na to potrebovať, aby ste vedeli, čo nakúpiť. Pred nákupom skontrolujte, čo už doma máte. Jedlá môžete navyše plánovať aj podľa toho, čo treba spotrebovať. Pri tvorbe nákupného zoznamu uvádzajte množstvá a odhadnite, na koľko jedál vám daná položka vystačí, aby ste nekupovali zbytočne veľké množstvá, ktoré nespotrebujete a časom podľahnú skaze, napríklad ovocie a zelenina.
Nepodliehajte impulzívnym nákupom
Snažte sa držať svojho nákupného zoznamu. Aj keď je niekedy ťažké odolať (predávajúci presne vedia, ako ovplyvniť nákupné správanie zákazníkov), nenakupujte potraviny iba preto, že sú práve za akciovú cenu. Navyše často máme tendenciu si robiť zásoby, nakupovať by sme však mali len v horizonte niekoľkých dní, maximálne týždňov.
Vyskúšajte online nákup potravín
Môžete vyskúšať nákup online s donáškou potravín až k vám domov. Nielenže sa tak vyhnete impulzívnym nákupom, ale ušetríte tiež drahocenný čas. Objednávku vybavíte niekoľkými kliknutiami odkiaľkoľvek a kedykoľvek – nie ste obmedzený prevádzkovou dobou kamenných obchodov.
Skladujte potraviny správne
Správne skladovanie potravín je nevyhnutné na zachovanie ich čerstvosti, chuti a výživovej hodnoty. Zároveň tak eliminujete zbytočné vyhadzovanie potravín, ktoré by v dôsledku zlého uskladnenia mohli podľahnúť skaze. Napríklad cibuľu a cesnak skladujte na suchom, tmavom a dobre vetranom mieste, nie však v chladničke. Rovnako tak zemiaky patria do špajze či pivnice, mali by ste ich však skladovať oddelene od cibule, aby ste zabránili klíčeniu.
Kreativite sa v kuchyni medze nekladú
Hoci plánovanie a uvážené nákupy znižujú odpad, občas sa stane, že niečo treba vyhodiť. Kým plesnivé a skysnuté potraviny patria samozrejme do koša, mäkké ovocie a tvrdé pečivo sa dajú zachrániť. Starší, tvrdý chlieb môžete napríklad využiť v talianskom šaláte panzanella, vysmažiť ho vo vajíčku alebo premeniť na krutóny do polievky. Prezreté ovocie môžete zase použiť do smoothies a koláčov. Podobných príkladov, ako využiť zvyšky, je mnoho, stačí byť kreatívny a nebáť sa experimentovať.
Zdroj foto: Ольга Рязанцева / Adobestock.com