Opalovací krem – Čo je to? + (komplet info)

Opaľovacie krémy sú neoddeliteľnou súčasťou našej letnej výbavy. Chránia našu pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a pomáhajú predchádzať spáleniu. Ale ako vlastne fungujú a čo všetko by sme mali vedieť pri ich výbere? V tomto článku sa pozrieme na rôzne aspekty opaľovacích krémov, aby sme vám pomohli nájsť ten správny pre vašu pokožku.

 

Čo sa dozviete?

  • Opaľovacie krémy chránia pokožku pred UV žiarením a predchádzajú spáleniu.
  • Existujú chemické a fyzikálne filtre v opaľovacích krémoch, každý s vlastnými výhodami.
  • Pri výbere krému je dôležité zohľadniť typ pleti a SPF faktor.
  • Prírodné a organické krémy môžu byť šetrnejšie k citlivej pokožke.
  • Správna aplikácia krému je kľúčová pre jeho účinnosť, najmä u detí.

Ako fungujú opaľovacie krémy

Opaľovacie krémy sú navrhnuté tak, aby chránili pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Ich hlavnou úlohou je filtrovať škodlivé zložky slnečného UVA a UVB žiarenia a zároveň pôsobiť ako odrazová plocha pre nevhodné slnečné lúče. V ich obsahu možno nájsť aj zložky, ktoré prispievajú k regenerácii kože, ako napríklad vitamín E alebo beta karotén.

Výber správneho opaľovacieho krému

Každý typ pleti má svoje špecifické potreby, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere opaľovacieho krému. Pre mastnú pleť sú vhodné ľahké, nemastné formulácie, ktoré neupchávajú póry. Naopak, suchá pleť ocení krémy s hydratačnými zložkami. Citlivá pleť vyžaduje hypoalergénne produkty bez parfumov a farbív.

 

SPF a jeho význam

SPF, alebo Sun Protection Factor, je ukazovateľom, ako dlho môžete byť na slnku bez toho, aby ste sa spálili. Vyššie SPF poskytuje lepšiu ochranu, no je dôležité ho správne aplikovať a opakovať aplikáciu každé dve hodiny, najmä po kúpaní alebo potení.

Ako čítať etikety opaľovacích krémov

Etikety opaľovacích krémov môžu byť mätúce, no je dôležité vedieť, čo hľadať. Hľadajte produkty, ktoré poskytujú širokospektrálnu ochranu, čo znamená, že chránia pred UVA aj UVB žiarením. Skontrolujte aj dátum spotreby a zložky, aby ste sa vyhli potenciálnym alergénom.

Prírodné a organické opaľovacie krémy

Prírodné opaľovacie krémy ponúkajú množstvo výhod. Jednou z hlavných výhod je ich šetrnosť k pokožke. Obsahujú prírodné zložky, ktoré minimalizujú riziko podráždenia a alergických reakcií. Tieto krémy sú často bez parfumácie a hypoalergénne, čo ich robí vhodnými aj pre veľmi citlivú pokožku.

Bežné prírodné ingrediencie

Medzi bežné prírodné ingrediencie v opaľovacích krémoch patria minerálne filtre ako oxid zinočnatý a oxid titaničitý. Tieto látky poskytujú účinnú ochranu pred UV žiarením. Okrem toho, prírodné krémy často obsahujú výživné oleje, ktoré prispievajú k ochrane pred predčasným starnutím pokožky.

Ako rozoznať pravý prírodný krém

Pri výbere prírodného opaľovacieho krému je dôležité čítať etikety. Hľadajte produkty, ktoré obsahujú non-nano minerálne filtre a sú bez syntetických prísad. Krémy v kompaktnom balení s pumpičkou sú praktické na aplikáciu a často obsahujú kvalitné prírodné zložky.

Používanie opaľovacích krémov u detí

Pri výbere opaľovacieho krému pre deti je bezpečnosť na prvom mieste. Detská pokožka je citlivejšia a náchylnejšia na podráždenie, preto je dôležité vybrať krém s hypoalergénnym zložením. Vyhýbajte sa produktom s parfumami a farbivami, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie.

Odporúčania pre deti rôzneho veku

Pre novorodencov a dojčatá do 6 mesiacov sa odporúča vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu a používať ochranné oblečenie. Pre staršie deti je vhodné používať opaľovacie krémy s vysokým SPF, ideálne SPF 50. Nezabúdajte na pravidelné opakovanie aplikácie, najmä po kúpaní alebo potení.

Ako správne aplikovať krém na deti

Aplikácia opaľovacieho krému by mala byť dôkladná a rovnomerná. Použite dostatočné množstvo krému a naneste ho na všetky odkryté časti tela, vrátane uší, nosa a krku. Krém aplikujte aspoň 30 minút pred vystavením sa slnku. Po kúpaní alebo potení je potrebné krém znovu naniesť, aby bola zachovaná účinná ochrana.

Prevencia a ochrana je základ. Používanie opaľovacích krémov je kľúčové pre ochranu pokožky pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia.

Časté mýty o opaľovacích krémoch

Mnoho ľudí verí, že použitie opaľovacieho krému poskytuje úplnú ochranu pred slnečným žiarením. Pravdou však je, že žiadny krém nedokáže úplne zablokovať všetky UV žiarenia. Aj s vysokým SPF faktorom je dôležité dodržiavať ďalšie opatrenia, ako je nosenie ochranného oblečenia a vyhýbanie sa priamemu slnku počas najintenzívnejších hodín.

Mýtus o potrebe opaľovacieho krému len v lete

Ďalším bežným mýtom je, že opaľovací krém je potrebný len počas letných mesiacov. UV žiarenie je prítomné počas celého roka, dokonca aj v zamračených dňoch a v zime. Preto je dôležité chrániť pokožku celoročne, nielen v lete.

Mýtus o škodlivosti chemických filtrov

Existuje presvedčenie, že chemické filtre v opaľovacích krémoch sú škodlivé pre pokožku a zdravie. Moderné chemické filtre sú však dôkladne testované a schválené regulačnými orgánmi. Pre tých, ktorí majú obavy, sú k dispozícii aj fyzikálne filtre, ktoré používajú minerály ako oxid zinočnatý a oxid titaničitý na ochranu pokožky.

Ako správne aplikovať opaľovací krém

Pre správnu ochranu je dôležité naniesť primerané množstvo opaľovacieho krému. Odporúča sa použiť približne 2 miligramy krému na každý centimeter štvorcový pokožky. Aplikáciu je potrebné opakovať každé dve hodiny, najmä po plávaní, potení alebo osušení uterákom.

Aplikácia na rôzne časti tela

Nezabúdajte na aplikáciu krému na všetky odkryté časti tela, vrátane tváre, krku, uší a nôh. Pri aplikácii na tvár je vhodné krém jemne vklepať, aby sa rovnomerne rozotrel. Dôležité je nezabudnúť ani na pery, ktoré je vhodné chrániť balzamom s ochranným faktorom.

Čo robiť po plávaní a potení

Aj keď používate vodeodolný krém, jeho účinnosť sa môže znížiť po kontakte s vodou. Preto je potrebné krém naniesť znova po každom plávaní alebo intenzívnom potení. Tým zabezpečíte, že vaša pokožka bude stále chránená pred škodlivým UV žiarením.

Pamätajte, že žiadny opaľovací krém neposkytuje 100% ochranu. Preto je dôležité kombinovať jeho použitie s ďalšími opatreniami, ako je nosenie ochranného oblečenia a vyhýbanie sa priamemu slnku počas najintenzívnejších hodín.

Opaľovacie krémy pre špeciálne potreby

Používanie opaľovacích krémov je kľúčové pre ochranu pokožky pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Špeciálne krémy určené pre alergickú kožu poskytujú ochranu pred UVA a UVB žiarením podľa odporúčaní EÚ. Tieto krémy často obsahujú antioxidanty a vitamíny, ktoré chránia kožné bunky pred poškodením.

 

Často kladené otázky

Prečo je dôležité používať opaľovací krém?

Opaľovací krém chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením, ktoré môže spôsobiť spálenie, predčasné starnutie a zvýšiť riziko rakoviny kože.

Čo znamená SPF?

SPF (Sun Protection Factor) udáva, ako dlho môžete byť na slnku bez spálenia v porovnaní s časom bez použitia opaľovacieho krému. Napríklad SPF 30 znamená, že môžete byť na slnku 30-krát dlhšie.

Aký je rozdiel medzi chemickými a fyzikálnymi filtrami?

Chemické filtre absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, zatiaľ čo fyzikálne filtre (ako oxid zinočnatý) odrážajú UV žiarenie od pokožky.

Môžu deti používať rovnaký opaľovací krém ako dospelí?

Deti by mali používať špeciálne opaľovacie krémy určené pre ich citlivú pokožku. Tieto krémy sú hypoalergénne a neobsahujú dráždivé látky.

Ako často by som mal/a aplikovať opaľovací krém?

Opaľovací krém by ste mali aplikovať každé 2 hodiny a po každom plávaní alebo potení, aby ste udržali jeho účinnosť.

Je opaľovací krém potrebný aj v zime?

Áno, UV žiarenie je prítomné aj v zime a môže poškodiť pokožku, najmä na horách alebo v zasnežených oblastiach, kde sa slnečné lúče odrážajú od snehu.

Záver

Opaľovacie krémy sú nevyhnutnou súčasťou našej starostlivosti o pokožku, najmä počas letných mesiacov. Chránia nás pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a pomáhajú predchádzať spáleniu a predčasnému starnutiu pokožky. Pri výbere opaľovacieho krému je dôležité zohľadniť typ pokožky a zvoliť produkt s vhodným ochranným faktorom. Pamätajte, že pravidelné nanášanie krému a jeho obnova po kúpaní alebo potení je kľúčom k efektívnej ochrane. Starajte sa o svoju pokožku a užívajte si slnko bezpečne.

Ohodnotiť článok

Najnovšie články

Podobné články