Ako vybrat kliesta – Čo je to? + (komplet info)

Kliešte sú drobné parazity, ktoré sa živia krvou a môžu prenášať vážne ochorenia. Preto je dôležité vedieť, ako ich správne odstrániť. V tomto článku sa dozviete všetko potrebné o bezpečnom vyberaní kliešťov a preventívnych opatreniach, ktoré vám pomôžu ochrániť seba a svojich blízkych.

Čo sa dnes dozviete?

  • Rýchle odstránenie kliešťa znižuje riziko prenosu chorôb.
  • Používajte pinzetu, háčiky alebo karty na bezpečné odstránenie kliešťa.
  • Po odstránení kliešťa dezinfikujte ranu a sledujte príznaky infekcie.
  • Repelenty a správne oblečenie môžu pomôcť predísť prisatiu kliešťa.
  • Niektoré bežné metódy, ako točenie kliešťa, sú mýtus a môžu byť nebezpečné.

Prečo je dôležité správne odstrániť kliešťa

Kliešť sa ľahko prisaje na naše telo a keď sa zahryzne do kože, odstrániť ho nie je vôbec jednoduché. Samozrejme, máme na mysli správne odstránenie, pri ktorom dostaneme z tela najnebezpečnejšiu časť – hlavičku.

Ako správne vybrať kliešťa

Pri odstraňovaní kliešťa je dôležité použiť pinzetu. Pinzetu priložte čo najbližšie ku koži a jemne uchopte kliešťa. Potom ho pomaly a rovnomerne ťahajte smerom von, bez točenia. Vyhnite sa použitiu krémov alebo mydiel, ktoré môžu spôsobiť vyprázdnenie obsahu čriev kliešťa do rany.

Použitie háčikov a kariet

Háčiky a karty na vyberanie kliešťov sú ďalšou možnosťou. Háčik zasuňte pod kliešťa a jemne ho vykývajte do strán, kým sa neuvoľní. Karty fungujú podobne, pričom kliešťa zachytíte v štrbine a pomaly ho vytiahnete.

Použitie zmrazovacích sprejov

Zmrazovacie spreje sú špeciálne navrhnuté na rýchle a bezpečné odstránenie kliešťov. Sprej aplikujte priamo na kliešťa, čím ho zmrazíte a následne ho môžete ľahko odstrániť pomocou pinzety alebo háčika.

Pomôcky na odstránenie kliešťov

Pri odstraňovaní kliešťov je dôležité mať správne pomôcky, ktoré minimalizujú riziko infekcie a poškodenia kože. Použitie vhodných nástrojov môže výrazne uľahčiť celý proces a zabezpečiť, že kliešť bude odstránený správne a bezpečne.

Čo robiť po odstránení kliešťa – dezinfekcia je základ

Po odstránení kliešťa je nevyhnutné ranu dôkladne vydezinfikovať. Použite dezinfekčný prostriedok s obsahom alkoholu, aby ste znížili riziko infekcie. Dezinfekciu aplikujte nielen na miesto, kde bol kliešť prisatý, ale aj na okolie rany.

Sledovanie príznakov infekcie

Po odstránení kliešťa je dôležité sledovať miesto prisatia a celkový zdravotný stav. Ak sa objavia príznaky ako začervenanie, opuch, horúčka alebo bolesti svalov, okamžite vyhľadajte lekára. Tieto príznaky môžu naznačovať infekciu alebo iné zdravotné komplikácie.

Kedy vyhľadať lekára

Ak sa vám nepodarí odstrániť kliešťa celého a jeho hlavička zostane v koži, je potrebné navštíviť lekára. Rovnako je vhodné konzultovať s lekárom, ak sa objavia akékoľvek neobvyklé príznaky po odstránení kliešťa. Lekár môže predpísať antibiotiká alebo iné lieky na prevenciu infekcie.

Po návrate z prírody vždy skontrolujte celé telo a šatstvo. Ak nájdete kliešťa, okamžite ho zlikvidujte, najlepšie spálením, aby ste predišli riziku infekcie.

Preventívne opatrenia proti prisatiu kliešťa

Kliešte sú parazity, ktoré sa živia cicaním ľudskej alebo zvieracej krvi. Nebol by to až taký problém, keby neprenášali rôzne infekcie a choroby, napríklad kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu. Aby to mal kliešť ťažšie, existujú preventívne opatrenia, ktoré znižujú riziko jeho prisatia.

Mýty a fakty o odstraňovaní kliešťov

Medzi ľuďmi koluje viacero overených metód, ako kliešťa odstrániť, no niektoré z nich sú nesprávne a ide o mýty. Ich aplikáciou sa môže ľahko stať, že kliešťa neodstránime správne. Ako na to?

Točenie kliešťa v protismere hodinových ručičiek

Kedysi sa hovorilo o vytáčaní kliešťa v smere či proti smeru hodinových ručičiek. Tento spôsob je však nesprávny, pretože kliešť nemá závit. Pri vytáčaní je veľmi pravdepodobné, že hlavička kliešťa sa odtrhne od tela a ostane pod našou kožou.

Použitie oleja alebo mydla

V minulosti bolo populárne vyberať kliešťa pomocou vaty a oleja či mydla. Tento spôsob sa dnes považuje za najriskantnejší. Kliešť sa začne dusiť a vylučovať do rany obsah čriev, čo môže spôsobiť infekciu. Pri uchopení tela kliešťa môže dôjsť k jeho rozpučeniu alebo odrhnutiu hlavičky.

Nechávať hlavičku kliešťa v koži

Je nevhodné nechávať hlavičku kliešťa v koži, pretože môže spôsobiť zápal a infekciu. Pri vyberaní kliešťa používajte pinzetu a dezinfekčný prostriedok. Miesto najskôr vydezinfikujte a potom pinzetou čo najbližšie pri koži vyťahujte kliešťa miernym ťahom. Miesto opäť vydezinfikujte dezinfekčným prostriedkom s obsahom alkoholu.

Často kladené otázky

Prečo je dôležité správne odstrániť kliešťa?

Správne odstránenie kliešťa je dôležité, pretože nesprávne postupy môžu spôsobiť, že kliešť vypustí obsah svojich čriev do rany, čo zvyšuje riziko infekcie.

Aké ochorenia môžu prenášať kliešte?

Kliešte môžu prenášať rôzne ochorenia, ako napríklad kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu.

Ako správne použiť pinzetu na odstránenie kliešťa?

Pinzetu priložte čo najbližšie ku koži a kliešťa jemne kývajte do strán, až kým sa neuvoľní.

Čo robiť po odstránení kliešťa?

Po odstránení kliešťa je dôležité ranu dôkladne vydezinfikovať a sledovať príznaky možnej infekcie.

Aké pomôcky môžem použiť na odstránenie kliešťa?

Na odstránenie kliešťa môžete použiť pinzetu, háčiky Tick Twister, karty na vyberanie kliešťov alebo zmrazovacie spreje.

Je pravda, že kliešťa treba točiť v protismere hodinových ručičiek?

Nie, to je mýtus. Kliešť nemá sosák v tvare závitu, preto ho netreba točiť. Najlepšie je ho jemne kývať do strán.

Záver

Vyberanie kliešťa je dôležitý krok, ktorý treba vykonať správne, aby sme predišli možným zdravotným komplikáciám. Použitie správnych nástrojov, ako sú pinzety alebo špeciálne háčiky, a dodržiavanie odporúčaných postupov, môže výrazne znížiť riziko infekcie. Nezabúdajte, že rýchle a správne odstránenie kliešťa je kľúčové. Po vybratí kliešťa nezabudnite miesto dôkladne vydezinfikovať. Dúfame, že vám tento článok poskytol užitočné informácie a pomôže vám bezpečne zvládnuť situácie s kliešťami.

5/5 - (1 vote)

Najnovšie články

Podobné články