Aj práca v interiéri skrýva rôzne nástrahy – nepodceňujte dôležitosť zdravotnej obuvi

Kvalitná obuv je dôležitou súčasťou pracovného odevu v mnohých profesiách, a to nielen v exteriéri, kde sme vystavení rôznym vplyvom počasia. Siahnuť by sme po nej mali aj v prípade vykonávania práce v interiéri, obzvlášť v prípade, ak trávime veľkú časť pracovného dňa na nohách.

Benefity nosenia zdravotnej obuvi

Zdravotnícky personál, lekári, čašníci, kuchári, ale aj administratívni pracovníci a iné profesie, pri ktorých sa práca vykonáva prevažne v stoji alebo za pochodu (niekedy pri práci nachodíme doslova kilometre), si vyžadujú pohodlnú zdravotnú obuv. Tá je navrhnutá tak, aby sa podieľala na znižovaní únavy chodidiel a nôh a predchádzala bolestiam kĺbov (mäkká podrážka s dobrým odpružením tlmí otrasy pri dopade nohy na tvrdú dlažbu).

Pevná konštrukcia zdravotnej obuvi zabezpečuje správnu polohu chodidla, čo môže mať vplyv na zlepšenie držania tela a tým aj na zníženie bolesti chrbta a krku. Pracovná obuv okrem toho eliminuje riziko zranenia, napr. vyvrtnutia členka alebo riziko pošmyknutia.

Typ zdravotnej obuvi

Pohodlná zdravotná obuv môže mať rôzne podoby – napríklad šľapky s otvorenou alebo uzavretou špicou, či zdravotné sandále a crocsy. Pri výbere zvážte typ pracovného prostredia. V suchom a teplom prostredí, napr. v administratíve alebo zdravotníctve, si môžete zvoliť aj otvorenú zdravotnú obuv, ideálne s nastaviteľnou šírkou priehlavku, v prašnom prostredí bude vhodnejšia obuv s uzavretou špičkou a podobne. 

Do úvahy vezmite aj typ aktivity, resp. pracovné povinnosti, ako aj individuálne potreby. Napríklad, ak vás trápia ploché nohy, najlepšou alternatívou bude ortopedická obuv s podporou klenby.

Vlastnosti zdravotnej obuvi – čo hľadať pri výbere?

Zamerajte sa na stielku – zabezpečuje optimálne rozloženie tlaku a absorpciu nárazov. Jedným z najdôležitejších aspektov je, aby mali topánky tvarovateľnú stielku, ktorá poskytne chodidliu pružnú a flexibilnú podporu. Okrem tvarovateľnosti by mala byť aj priedušná (perforovaná), aby sa zamedzilo nadmernému prehrievaniu alebo poteniu nôh.

Priedušnosť je vlastnosť, ktorú by ste mali hľadať aj pri vnútornej podšívke. Okrem toho by mala disponovať aj antibakteriálnymi vlastnosťami.

Výhodou je aj zvýšená podošva v oblasti päty, ktorá lepšie absorbuje energiu. Pri práci v prostredí, kde hrozí riziko pošmyknutia, hľadajte zdravotnú obuv s protišmykovou podrážkou (SRC, SRB alebo SRA – odolnosť voči pošmyknutiu na rôznych povrchoch).

Ohodnotiť článok

Najnovšie články

Podobné články